05 серпня 2019
Переглядів (20578)
Кулінарія – заняття не таке вже й просте. Щоб результат вийшов, що називається «пальчики оближеш», в процесі потрібно враховувати багато факторів, наприклад: дотримуватися пропорції та послідовності додавання інгредієнтів, відслідковувати час приготування страви на кожному етапі і, звичайно, правильно підібрати ємність.
Кухонний посуд, в тому числі й емальований, має бути:
- стійким до високих температур;
- інертним до хімічних процесів, які відбуваються під час приготування страв;
- підходящим для різних завдань (для варіння, зберігання їжі, маринування, подачі тощо);
- довговічним і зручним.
Від каструль і сковорідок залежить наше здоров'я і смак страв. Ви не пошкодуєте про покупку емальованого виробу, якщо при виборі скористаєтеся корисними порадами від FATLINE. Так, у посуду є обмеження щодо використання, часто зустрічаються і браковані екземпляри. З цього матеріалу ви дізнаєтеся, як вибрати хорошу і безпечну ємність на довгі роки.
Емальований посуд: особливості застосування та переваги
Неможливо пройти повз вироби з стеклоемалевим покриттям – дуже вони гарні, яскраві й святкові на вигляд. Посуд фарбують у різні кольори (насичено-салатові, темно-червоні або пастельно-рожеві), а також наносять цікавий принт (квіти, орнаменти, фрукти, овочі тощо). Завдяки такій різноманітності, ви легко підберете оригінальне начиння під стиль своєї кухні. І це не всі переваги, які цінують господині і навіть професійні кухарі.
Чим приваблює посуд «в глазурі»?
- Універсальність. В ньому можна готувати, маринувати і солити, а також зберігати їжу. Гарно виглядає на святковому столі.
- Можна використовувати фактично на будь-якому обладнанні: на газовій, склокерамічній, індукційній або звичайній електричній плиті, а також у духовці та пароконвектоматі. Головне, перед покупкою враховувати технічні характеристики й особливості дна. Не забудьте суворо дотримуватися рекомендацій по експлуатації.
- Емальований посуд простий у догляді та не вимагає застосування дорогих миючих засобів. Його можна мити в посудомийній машині, якщо це зазначено в характеристиках конкретного товару. Якщо ємність пригоріла, замочіть в розчині солі або соди (1 ст. ложка речовини на 1 л рідини). В блозі FATLINE зібрано багато корисної інформації про те, як доглядати за різними побутовими речами, а також про те, як позбутися від плям на одязі.
- Така ємність не змінює смак страви, і не вбирає запахи. Емаль інертна і, до того ж, не додає кислот та інших компонентів їжі контактувати з металом.
- Цей вид посуду стійкий до високих температур. Тому її можна сміливо використовувати на відкритому вогні. Наприклад, в емальованій кружці запросто закип'ятити воду прямо на мангалі.
- Емальоване кухонне начиння подовжує термін придатності продуктів, тому відмінно підходить для їх зберігання. Нагадаємо, що в каструлі з нержавіючої сталі небажано тримати готові страви або заготовки. А деякі продукти, наприклад, солоні гриби, потрібно зберігати тільки в емальованих або скляних ємностях.
- Екологічний матеріал. В їжу не потрапляють іони металів та інші шкідливі речовини.
- Посуд допомагає зберегти більшу частину вітамінів. При контакті з будь-якими металевими предметами їжа окислюється, і багато корисних речовин руйнується. Досвідчені господині навіть варення перемішують тільки дерев'яними ложками, а кухарі ніколи не залишають у стравах металеві прилади.
- Ємності з емальованим покриттям здатні прослужити не менше 10 років, а то й усі 15. Звичайно, за умови правильного догляду і спочатку хорошої якості виробів.
Віднесемо до плюсів і великий асортимент «глазурованого» посуду. В залежності від того, що ви будете в ньому готувати чи зберігати, можна придбати величезний бак для солінь, молочний бідон, каструлю, гусятницю, форму для запікання, чайник і т. п. Вам може знадобитися відро, миски різного діаметра або кружка (на сайті FATLINE можна замовити емальовану чашку з власним дизайном).
Недоліки емальованого посуду
Вибираючи екологічно чистий посуд, бажано врахувати і недоліки, хоча у нього не так багато «слабких сторін», все ж, про них краще знати заздалегідь.

- Крихкість. Вироби не можна упускати, стукати лопаткою і «соватися» по дну черпаком! Забудьте про металеві йоршики і жорсткі губки. Подряпини і сколи – «зелена дорога» іонів важких металів, які потрапляють в їжу і фактично її отруюють, а крихти емалі можуть пошкодити стінки шлунка. Щоб емальовані ємності не ушкоджувалися під час експлуатації, їх краще використовувати в поєднанні з пластиковими або силіконовими приладами.
- Сприйнятливість до різких перепадів температури. У холодну емальовану ємність небажано наливати окріп, а в гарячу – крижану воду. Посуд прийде в непридатність на розпечених конфорках або в духовці. Не допускайте, щоб нагрівалася порожня кастрюля – краще її відразу витерти насухо і влити рослинне масло або воду.
- Сприйнятливість до мінусових температур. Емальовані ємності не підходять для заморожування. Краще використовувати пластикову тару, у крайньому випадку металеву. Не забувайте, що емальований посуд складається з двох матеріалів – металу та емалі, які розширюються одночасно тільки при поступовому нагріванні.
Ще кілька мінусів:
- вода в емальованій каструлі закипає повільніше, ніж в нержавіючій сталі;
- не дуже хороша теплопровідність;
- їжа прогрівається нерівномірно, тому є обмеження у застосуванні такого посуду;
- густі страви з невеликою кількістю рідини швидко підгорають.
«Так, де використовувати емальований посуд, і для чого він найкраще підходить?» – запитаєте ви. У ньому варять звичайні супи і борщі, компоти та лимонад. Можна робити варення, ось тільки не можна допустити його пригорання (для цього, якщо у вас газова плита, покладіть на конфорку плоский камінь або спеціальну підставку, і після цього ставте миску з ласощами).
В такому посуді добре маринувати або квасити овочі з фруктами, бо емаль вважається інертним матеріалом і не «реагує» на кислоту та інші компоненти маринадів. У магазинах ви неодмінно знайдете емальовані сковороди, форми для запікання і різні противні. Перші не дуже довговічні, адже їх дуже легко пережарити. Не кожен продукт вдається обсмажити до золотистої скоринки без наслідків. Найчастіше підгоряють шматочки м'яса або виробу в борошняний паніровці. Деякі господині в деках запікають м'ясо, картопля, пиріжки з фруктовими начинками. Будьте уважні: якщо сік або соус потрапить на емальований лист, то блискавично пригорить, тому на дно бажано покласти декілька шарів фольги або пергаменту.
Що не рекомендується готувати в емальованому посуді:
- варити густі соусу, в рецептуру яких входить борошно, крохмаль, яйця, кисломолочні продукти;
- кип'ятити молоко;
- готувати киселі, омлети, супи-пюре, карамель, сиропи та інші страви густої консистенції;
- тушкувати рагу, робити плов і в'язкі каші;
- уварювати соуси і креми;
- випікати кондитерські вироби і здобу, в особливості, якщо тісто рідкої консистенції;
- збивати що-небудь за допомогою металевих віночків.
В такому посуді незручно варити пельмені, вареники і макарони: продукти можуть пристати до дна і розваритися. Її не варто використовувати в якості пароварки: в каструлю доведеться ставити металеву миску або друшляк, а вони можуть пошкодити склоемаль. Перед покупкою бажано оцінити всі переваги і недоліки, а корисні поради від бувалих користувачів допоможуть відшукати дійсно якісне начиння.
Посуд з емальованим покриттям: що це таке?
Емальований посуд виготовляють з металу (вуглецевої або нержавіючої сталі, сплавів або з чавуну). Пам'ятайте, на якість основного матеріалу не особливо звертають увагу, адже за задумом виробників він не контактує з їжею. Сформований предмет побуту (сковороду, каструлю або кухоль) покривають емаллю (глянцевою або матовою) з обох сторін або тільки зовні. Далі обпалюють у спеціальних печах, розігрів їх до 850 Зпро.
Є два способи покриття заготовки. Зазвичай її занурюють спочатку у ґрунтову склоемаль темного кольору, а після висихання – в покривну. У підсумку шари виходять досить товстими і міцними. Вони чудово захищають метал від контактів з їжею і вважаються стійкими до незначних температурних перепадів. Єдиний мінус – при необережному використанні така «глазур» швидко тріскається і відколюється. До речі, на зовнішній частині посудини залишається кілька чорних крапок. Це сліди від власників, і за них запросто визначити метод покриття емаллю.
Зарубіжні виробники найчастіше використовують інший спосіб нанесення «глазурі»: заготівлю обприскують із спеціального пульверизатора. Досвідчені користувачі запевняють, що такий варіант зменшує термін придатності посуду. Покриття виходить занадто тонким, тому швидко стирається і може потріскатися вже на третій рік користування. До того ж не факт, що матеріал завдали рівномірно по всій поверхні і на всі дільниці. Хоча метод занурення предмета також не ідеальний: недобросовісні виробники використовують для маскування дефектів. Краще купувати у перевірених фірм і уважно оглядати посуд.
Емаль може наноситись тільки зовні, а всередині ємність обробляють антипригарним покриттям. Такі екземпляри недовговічні (3–5 років), а покриття можна подряпати навіть дерев'яними лопатками. Якщо ви знайшли дешевий посуд, скоріше за все у складі тефлону є перфтороктанова кислота або PFOA, яка може викликати серйозні захворювання. В принципі, краще довіряти перевіреним фірмам і уважно оглядати товар. Однак і якісний посуд не принесе радості, якщо неправильно підійти до придбання.
Як підготуватися до купівлі емальованих виробів?
Щоб вибрати хороший емальований посуд, постарайтеся чітко відповісти на деякі питання.

- Навіщо вам потрібен емальований посуд? Наприклад, для варіння супів або овочів, приготування салатів, зберігання молока і т. ін. Виходячи з цього, вам буде простіше підібрати тип і обсяг посуду (кухоль, каструлю, бідон, бак для засолювання овочів, відро для води, судочки з кришками для холодцю). Є оригінальні варіанти, призначені для приготування певних страв або продуктів. Наприклад, каструля для мідій вам неодмінно сподобається: в ній зручно готувати морепродукти, а в її глибокій кришці можна подавати, зберігати або підігрівати страви.
- Де плануєте використовувати? На відкритому вогні, газовій або електричній плиті, в духовці. Нагадаємо, що в технічних характеристиках повинно бути зазначено, чи підходить каструля для конкретного кухонного обладнання, чи ні. Наприклад, для індукційних варильних панелей потрібно підбирати виріб з тришаровим дном і феромагнітним диском. Варто врахувати і діаметр конфорок: вони повинні збігатися з розміром дна посудини. Якщо нагрівальне коло менше каструлі, середина швидко прогріється, а стінки залишаться холодними. У результаті емаль трісне. Якщо у вас газова плита, краще придбати розсікачі вогню. Будьте готові до того, що на ємності може з'явитися некрасива кіптява.
- Які звички (ваші і домочадців) можуть призвести до псування каструлі? Припустимо, чоловік постійно заважає страви металевою лопаткою, а свекруха стукає ложкою по краю посудини. Ви часто смажите овочі або м'ясо, а після додаєте холодну воду, щоб протушкувати. Знайоме? Тоді постарайтеся заздалегідь позбутися таких звичок і навчити рідних новими правилами.
Визначитеся, скільки ви готові витратити на посуд. Не беріть найдешевші варіанти. Хороша річ завжди коштує дорого, та можна знайти гідні екземпляри і в середньому сегменті. Висока ціна також не говорить про бездоганні якості виробів. Виходячи з опитувань користувачів, зверніть увагу на японську фірму Ejiry, австрійську Riess, чеську Belis, німецьку Schwerter-email, турецьку Lava.
Як вибрати емальовані вироби?
Аби посуд прослужив довго і був зручним у використанні, зверніть увагу на її конструкцію і якість емалі.
- Огляньте внутрішню і зовнішню поверхню. Емальоване покриття повинне бути гладким, без потовщень, горбів і нерівностей. Відколи й міліметрові подряпини неприпустимі! Масляні та іржаві плями свідчать про порушення технології покриття або випалу. Такий посуд небезпечний для користування.
- Оцініть вагу. Чим важчий предмет, тим він якісніший. Оптимальна товщина стінок 4–5 мм Дно до 5–6 мм прирівнюється до чавунного і запобігає пригорання їжі. Буде добре, якщо ви знайдете посуд з товстим шаром емалі (0,45 мм), а не 0,3 мм. Чому краще вибрати важкий посуд? Тонкі емальовані вироби погано проводять тепло, а це впливає на якість страв і скорочує термін експлуатації товару. Однак виробники усунули ці неприємності – вони створили товстостінний посуд з подвійним і потрійним дном.
- Придивіться до ручок. Вони можуть бути сталевими або емальованими, а також прикрученими до ємності або привареними. Перші фактично не нагріваються, але кріплення можуть розхитатися, а другі – дуже швидко розпалюються, тому потрібно користуватися прихватками. Деякі господині хапають каструлю подолом фартуха. Щоб не зіпсувати кухонне начиння розплавленою синтетикою, прочитайте опубліковану раніше статтю в FATLINE про особливості вибору фартухів. До речі, в деяких моделях ручки розташовані не по центру або зверху, а знизу. Важливо: вони повинні бути зручними, тому перед покупкою потримати товар в руках.
Зверніть увагу на металевий ободок. Він захищає край каструлі від ударів кришки і запобігає появі відколів. Проте недобросовісні виробники за допомогою цієї деталі приховують дефекти. Якщо під час використання з-під обідка випливає іржава рідина або з'явилася корозія, товар краще повернути назад в магазин або ж звернутися до виробника. Зазвичай його представників не складно знайти в Україні.
Емальований посуд – родзинка вашої кухні
Красивий посуд – щось більше, ніж звичайне кухонне начиння. Це вигідно доповнює інтер'єр, і навіть може щодня піднімати настрій всім домочадцям. А як приємно готувати в барвистому сотейнику! Монотонна і щоденна робота біля плити перетвориться в приємне проведення часу, а страви, приготовані з настроєм, завжди виходять смачними.

Вибираючи виріб з емаллю, зверніть увагу на ці корисні поради:
- посуд у чорній «глазурі» краще поглинає тепло, ніж у білій, а для приготування насичених і пряних страв це дуже важливо;
- щоб купити безпечну ємність, подивіться, якого кольору вона зсередини. В покриття часто додають барвники з шкідливими речовинами. Ось чому не варто брати каструлю коричневого, червоного, жовтого або оранжевого кольору. Віддайте перевагу кремовим, білим, сіро-блакитним, чорним і синім предметам;
- принт повинен бути яскравим і з чіткими контурами. До речі, якщо вам хочеться вибрати таке, але ніяк не можете знайти щось підходяще, загляньте в каталог інтернет-магазину FATLINE – тут знайдеться чимало оригінальних товарів;
- внутрішню частину посуду деякі виробники також прикрашають малюнками. Як би вам не подобалися такі миски з чашками, залиште їх на прилавку. В крайньому випадку, вибирайте ті вироби, в яких зображення розташоване вгорі, і не буде контактувати з продуктами або губами.
Підбираючи на плиту посуд за кольором і декором, подумайте, чим ви бажаєте акцентувати увагу. Плануєте ставити на стіл? Вибирайте товар в тон столових предметів або контрастний. Наприклад, цікаво виглядає синій емальований посуд на тлі червоних тарілок. Хочеться щось з принтом? Придивіться до рисунків фруктів, овочів і квітів. Важливо, щоб картинка виглядала максимально апетитно. Бажано підібрати та інші аксесуари з аналогічним зображенням: рушники, кухонний фартух – для подачі, серветки тощо, тоді ваша кухня вийде дуже ефектною і гармонійною.
Якщо емальовані вироби будуть стояти на відкритих полицях, тоді колір і малюнок потрібно підбирати під інтер'єр кухні. Для середземноморського стилю бажано взяти предмети з білими і синіми квітковими аплікаціями. Для провансу підійдуть бежеві, світло-зелені, блідо-рожеві, бузкові відтінки. Принт повинен бути рослинно-квіткової тематики. Якщо у вас кухня в стилі кантрі, то краще зробити акцент на оригінальність дизайну і форм, наприклад, відшукати чайник з тонкою металевою ручкою і дерев'яним держаком (як у бідонах). Звичайна емальований посуд може не вписатися в загальну стилістику.
Враховуючи ці корисні поради, вам буде простіше вибрати хороший посуд для приготування смачних страв.
FATLINE – ексклюзивні вироби для вашої кухні
Хочеться, щоб ваш «кулінарний оазис» вийшов більш цікавим і оригінальним? Зверніть увагу на емальовані кружки, об'ємом 300 мл, які пропонує інтернет-магазин FATLINE. На білій основі з чорною окантовкою можна надрукувати будь-який принт. З допомогою спеціального Конструктора запросто перенести малюнок на макет вибраного товару, доповнити його кліпартом або написом, і оформити замовлення з доставкою по Україні.
Якщо ви вирішили створити затишну атмосферу, варто придивитися і до іншої продукції FATLINE: кухонних рушників, фартухів, декоративних подушок, еко-сумок для продуктів, керамічних кухлів і т. п. Та це не всі вироби, які ви зможете прикрасити придуманим зображенням. Зверніть увагу на головні убори, рюкзаки, а також жіночий, чоловічий і дитячий текстиль. Важливо, що такі речі ви не зустрінете в звичайних магазинах, адже принт буде особливим – створеним вашими руками!