Основні стилі одягу: види і особливості

Основні стилі одягу: види і особливості

Щоб описати існуючі стилі одягу з подробицями і картинками, доведеться створити кілька важких томів. І це тільки сучасні, а вже за свою історію людство чого тільки не винайшло в світі моди. Ми вирішили заощадити ваш час і зробити короткий огляд найцікавіших, найяскравіших, найактуальніших напрямків. Адже розбираючись в стилях і знаючи особливості кожного з них, легше підбирати вбрання і формувати ідеальний гардероб на кожен день.

Класика – основа всіх основ

Все і завжди починається саме з неї. Саме визначення «класичний» вже дає однозначне уявлення про те, як ви виглядаєте. Інша справа, що у кожного століття своя класика, і то, що було каноном двісті чи сто років тому, мало схоже на сучасний манер.

Коротко суть класичного одягу можна передати трьома пунктами:

  • строгий вигляд, практичність, простий фасон. Виключаються занадто спокусливі вирізи, велика кількість декоративних елементів. Максимум, що можна дозволити, це гудзики, блискавку або пояс (але тільки щось одне);
  • дорогі якісні матеріали. Класика – це не тільки стриманість, але і шик. Просто виявляється він не в аксесуарах, яких краще використовувати акуратно, а в тканинах і бездоганному покрої;
  • непомітні тони і колірні рішення. Допустимий принт – клітина, ялинка, гусяча лапка або смужка, але в єдиному колірному полі.

Навіщо потрібен такий одяг, якщо в ньому більше заборон, ніж свободи? Так, дійсно, класика не дозволить відхилитися від канонів. Зате вона – атрибут високого статусу. Це стиль перших леді, глав компаній, жінок-банкірів, міністрів. Він перевірений часом і до сих пір є синонімом успішності в очі громадської думки. Навряд чи ви зумієте вибудувати серйозну кар'єру в бізнесі (якщо тільки це не шоу-бізнес) і не виглядати по-діловому.

Як зрозуміти, що у вашому гардеробі переважає «класичний репертуар»? Порахуйте, чого у вас більше, строгих піджаків, спідниць, брюк зі стрілками, водолазок і блуз з шовку? Або спортивних костюмів, толстовок, в'язаних кардиганів оверсайз? Ось і відповідь.

Casual - зручний одяг на кожен день

Стиль кежуал має стільки причетний в нинішньому житті, що правильніше буде назвати цим словом цілий напрям, в якому розвивається сучасна мода. Адже що таке «casual» сьогодні? По суті, все, у що ми одягнені, якщо не носимо класичний костюм, спортивний гардероб або речі з етнічними елементами.

Це естетика міст, гаджетів, цифрової епохи. Його характеризують дві речі: краса і практичність. Це така продумана недбалість: начебто ти і вийшов лише за хлібом, але як ідеально підходять один одному твої джинси, футболка, піджак, шарф і балетки! Нічого особливого, але так хочуть одягатися все!

Цікаво, що говорять історики. Поняття «casuals» походить від назви угруповань спортивних фанатів з Англії. Не секрет, що серед них траплялися досить буйні хлопці. У 70-ті роки частина ультрас об'єдналася в групи з такою назвою, при цьому вони спеціально одягалися пристойно, щоб не виглядати як більшість фанів. Так їх гарантовано пускали на стадіон і не звинувачували в різних колотнечею. Що любили носити ці хлопці? У них був чіткий «дрес-код»: джинси, футболки поло, кросівки і куртки від Lacoste і Levis. Ось так і з'явився повсякденний «міський стиль» – втілення комфорту, активного способу життя, краси, але не надмірною, як в гламурі, і не зарозуміло-аристократичної, як в класиці, і не настільки далекою від звичайного життя, як вишуканий «new look ».

Какие бывают стили одежды

Повсякденне естетика виявилася надзвичайно привабливою. По-перше, тому що була доступна більшості. По-друге, тому що її швидко підтримали бренди. У будь-якому мас-маркеті стало можливо купити потрібний наряд, скласти гардеробну капсулу і не страждати від того, що «надіти нічого».

По-третє, популярність кежуал в його демократичності. Спробуйте додати в класику або романтик риси іншого стилю? Вийде щось таке, що зможуть носити лише великі оригінали. А ось міський повсякденний стиль без проблем допускає комбінації з різних напрямків. Щороку дизайнери пропонують своє прочитання, а він від цього тільки виграє.

Які напрямки в одязі розрізняють в рамках повсякденного вуличного стилю:

  • сафарі. Данина моді на все африканське з минулого століття. «Сто відтінків пісочного», дерев'яні та кістяні аксесуари, пробкові капелюхи. На одязі багато накладних кишень, приталені сукні та сорочки під пояс;
  • мілітарі. Наряди, в яких виразно присутні елементи військової форми. Пальто, що нагадують шинелі, брюки галіфе, високі чоботи на низьких підборах, армійські черевики на важкій підошві, дуже актуальні в цьому сезоні;
  • гранж. Молодіжний стиль, який, хоч і задуманий, щоб висловлювати протест і незгоду, властиве підліткам, але виглядає досить статусно для андеграунду. У нього мало спільного з неформалами з 90-х, які і справді одягалися так собі. Актуальний гранж – це крута рванина за ціною «легкого luxury». Передбачає концептуальний принт, джинси всіх фасонів, шкіряні куртки, розтягнуті светри, картаті сорочки, конверси і рюкзаки - антигламурний стиль хуліганів і бунтарок, ось тільки жахливо модних;
  • морський. Життєрадісні наряди в синьо-білу смужку, сукні з матроських коміром і солом'яні капелюшки. Хороша альтернатива річним сарафанам в стилі романтик;
  • кантрі. Модний образ для кожного, хто хоче відчути себе господарем ферми на середньому заході. Сорочки, замшеві безрукавки, бахрома, чоботи з характерним халявою, джинсові міні-спідниці. Веселе напрямок, але в останні роки не дуже актуальне;
  • жокейський стиль, одяг наїзників, інакше його ще називають «англійським». Найхарактерніші деталі - це піджаки з шкіряними вставками на ліктях, круглі головні убори, штани і водолазки. Все в спокійних, коричневих або зелених тонах.

Основа кежуал останніх років – джинси актуальних фасонів, перш за все бойфренди і скинни з рваним декором. Укорочені брюки з лампасами, тренч, кюлоти, байкерське куртка, об'ємний шарф. Білі кросівки і, поза всяким сумнівом, футболки з принтом.

Коли захочете освіжити гардероб і купити 2–3 нові моделі, звертайтеся в інтернет-магазин FatLine. Ми зробимо друк будь-якої складності і на будь-який смак, від модних брендів до об'ємної 3Д картинки по всій поверхні майки.

Етнічний стиль

Одяг, в якій використовуються елементи національних костюмів всіх країн і епох. Ці речі багаті на декор у вигляді вишивки, плетіння, аплікації. Тут переважають строкаті забарвлення, принт у вигляді орнаменту, натуральні тканини. Періодично мода на українську вишиванку чи японське кімоно вистрілює світовими трендами, але справжні шанувальники етніки носять такі речі постійно.

Какой стиль одежды выбрать

Якщо у вашій шафі знайдуться індійські штани-афгані, сарі, розписні хустки, сукні з африканськими принтами, сабо або уггі, безліч аксесуарів з кістки, дерева і ниток, то ви, швидше за все, ставитеся до таких любителям. Для вас модні поради: сьогодні в цьому напрямку дуже актуальна еклектика. Якщо хочете виглядати цікаво, спробуйте поєднувати в наряді елементи костюмів різних народів або навіть континентів.

О спорт, ти популярний!

Спортивний стиль – головний герой сучасних крутих вечірок, і не тільки в Україні. Він підкорює вершини модного Олімпу який рік поспіль. Важко сказати, в чому причина такої популярності. Може, в тому, що його пропагують зірки, кумири сучасності. Може, в тому, що він відрізняється максимальним комфортом і йде практично всім, незалежно від типу фігури і способу життя. Може, тому, що народ втомився від дрес-кодів і гламуру настільки, що готовий без жалю проміняти каблук на кроси і плаття-футляр на спортивний оверсайз.

Якщо ви думаєте, що спортивний стиль – це речі, в яких ходять в спортзал, то ви не знаєте про нього головного. Сьогодні «sport style» – це крутий свег. Це знак того, що ви в тренді. Це оригінальний принт, світові бренди, велика різноманітність фасонів.

Ознаки спортивної моди:

  • одяг з бавовни або трикотажу з невеликим вмістом синтетики. Вона практична і зручна;
  • багато футболок, штанів, толстовки і світшоти будь-яких забарвлень, спортивні сукні, спідниці міні та міді, жилети. Верхній одяг представлена пуховиками, парками і бомберами;
  • мінімум прикрас, головні аксесуари – міський рюкзак, бейсболка або окуляри;
  • природний макіяж, зручне взуття на плоскому ходу.

Sport style філософія – це зручність у всьому, і неважливо, хто ви і чим зайняті. Головне, виглядати яскраво і відчувати себе добре. Епоха, коли краса вимагала щоденних жертв, залишилася в минулому. Назавжди чи ні, покаже час. А поки можна одягатися так, як ніби ви тільки що зіграли партію в теніс і збираєтеся на пікнік. Не забудьте захопити класне худі від FatLine c дизайнерської печаткою - ввечері може бути прохолодно.

Навіть віддано слідуючи трендам, ви все одно формуєте в одязі власний неповторний образ. Включайте в нього ті елементи, які вам більше до душі, комбінуйте, експериментуйте, тому що кращий стиль з усіх, відомих світовій моді, це той, який вам до лиця. Компанія FatLine допоможе кожному поповнити гардероб унікальними речами хорошої якості, підкаже, як вибрати правильний принт і дасть поради, як одягатися круто, не виїжджаючи з України.