Емальований посуд: переваги, недоліки та особливості вибору

Емальований посуд: переваги, недоліки та особливості вибору

Кулінарія – заняття не таке вже й просте. Щоб результат вийшов, що називається «пальчики оближеш», в процесі потрібно враховувати багато факторів, наприклад: дотримуватися пропорції та послідовності додавання інгредієнтів, відслідковувати час приготування страви на кожному етапі і, звичайно, правильно підібрати ємність.

Кухонний посуд, в тому числі й емальований, має бути:

  • стійким до високих температур;
  • інертним до хімічних процесів, які відбуваються під час приготування страв;
  • підходящим для різних завдань (для варіння, зберігання їжі, маринування, подачі тощо);
  • довговічним і зручним.

Від каструль і сковорідок залежить наше здоров'я і смак страв. Ви не пошкодуєте про покупку емальованого виробу, якщо при виборі скористаєтеся корисними порадами від FatLine. Так, у посуду є обмеження щодо використання, часто зустрічаються і браковані екземпляри. З цього матеріалу ви дізнаєтеся, як вибрати хорошу і безпечну ємність на довгі роки. 

Емальований посуд: особливості застосування та переваги

Неможливо пройти повз вироби з стеклоемалевим покриттям – дуже вони гарні, яскраві й святкові на вигляд. Посуд фарбують у різні кольори (насичено-салатові, темно-червоні або пастельно-рожеві), а також наносять цікавий принт (квіти, орнаменти, фрукти, овочі тощо). Завдяки такій різноманітності, ви легко підберете оригінальне начиння під стиль своєї кухні. І це не всі переваги, які цінують господині і навіть професійні кухарі.

Чим приваблює посуд «в глазурі»?

  • Універсальність. В ньому можна готувати, маринувати і солити, а також зберігати їжу. Гарно виглядає на святковому столі.
  • Можна використовувати фактично на будь-якому обладнанні: на газовій, склокерамічній, індукційній або звичайній електричній плиті, а також у духовці та пароконвектоматі. Головне, перед покупкою враховувати технічні характеристики й особливості дна. Не забудьте суворо дотримуватися рекомендацій по експлуатації.
  • Емальований посуд простий у догляді та не вимагає застосування дорогих миючих засобів. Його можна мити в посудомийній машині, якщо це зазначено в характеристиках конкретного товару. Якщо ємність пригоріла, замочіть в розчині солі або соди (1 ст. ложка речовини на 1 л рідини). В блозі FatLine зібрано багато корисної інформації про те, як доглядати за різними побутовими речами, а також про те, як позбутися від плям на одязі.
  • Така ємність не змінює смак страви, і не вбирає запахи. Емаль інертна і, до того ж, не додає кислот та інших компонентів їжі контактувати з металом.
  • Цей вид посуду стійкий до високих температур. Тому її можна сміливо використовувати на відкритому вогні. Наприклад, в емальованій кружці запросто закип'ятити воду прямо на мангалі.
  • Емальоване кухонне начиння подовжує термін придатності продуктів, тому відмінно підходить для їх зберігання. Нагадаємо, що в каструлі з нержавіючої сталі небажано тримати готові страви або заготовки. А деякі продукти, наприклад, солоні гриби, потрібно зберігати тільки в емальованих або скляних ємностях.
  • Екологічний матеріал. В їжу не потрапляють іони металів та інші шкідливі речовини.
  • Посуд допомагає зберегти більшу частину вітамінів. При контакті з будь-якими металевими предметами їжа окислюється, і багато корисних речовин руйнується. Досвідчені господині навіть варення перемішують тільки дерев'яними ложками, а кухарі ніколи не залишають у стравах металеві прилади.
  • Ємності з емальованим покриттям здатні прослужити не менше 10 років, а то й усі 15. Звичайно, за умови правильного догляду і спочатку хорошої якості виробів.

Віднесемо до плюсів і великий асортимент «глазурованого» посуду. В залежності від того, що ви будете в ньому готувати чи зберігати, можна придбати величезний бак для солінь, молочний бідон, каструлю, гусятницю, форму для запікання, чайник і т. п. Вам може знадобитися відро, миски різного діаметра або кружка (на сайті FatLine можна замовити емальовану чашку з власним дизайном). 

Недоліки емальованого посуду

Вибираючи екологічно чистий посуд, бажано врахувати і недоліки, хоча у нього не так багато «слабких сторін», все ж, про них краще знати заздалегідь.

Особливості емальованого посуду

  • Крихкість. Вироби не можна упускати, стукати лопаткою і «соватися» по дну черпаком! Забудьте про металеві йоршики і жорсткі губки. Подряпини і сколи – «зелена дорога» іонів важких металів, які потрапляють в їжу і фактично її отруюють, а крихти емалі можуть пошкодити стінки шлунка. Щоб емальовані ємності не ушкоджувалися під час експлуатації, їх краще використовувати в поєднанні з пластиковими або силіконовими приладами.
  • Сприйнятливість до різких перепадів температури. У холодну емальовану ємність небажано наливати окріп, а в гарячу – крижану воду. Посуд прийде в непридатність на розпечених конфорках або в духовці. Не допускайте, щоб нагрівалася порожня кастрюля – краще її відразу витерти насухо і влити рослинне масло або воду.
  • Сприйнятливість до мінусових температур. Емальовані ємності не підходять для заморожування. Краще використовувати пластикову тару, у крайньому випадку металеву. Не забувайте, що емальований посуд складається з двох матеріалів – металу та емалі, які розширюються одночасно тільки при поступовому нагріванні.

Ще кілька мінусів:

  • вода в емальованій каструлі закипає повільніше, ніж в нержавіючій сталі;
  • не дуже хороша теплопровідність;
  • їжа прогрівається нерівномірно, тому є обмеження у застосуванні такого посуду;
  • густі страви з невеликою кількістю рідини швидко підгорають.

«Так, де використовувати емальований посуд, і для чого він найкраще підходить?» – запитаєте ви. У ньому варять звичайні супи і борщі, компоти та лимонад. Можна робити варення, ось тільки не можна допустити його пригорання (для цього, якщо у вас газова плита, покладіть на конфорку плоский камінь або спеціальну підставку, і після цього ставте миску з ласощами).

В такому посуді добре маринувати або квасити овочі з фруктами, бо емаль вважається інертним матеріалом і не «реагує» на кислоту та інші компоненти маринадів. У магазинах ви неодмінно знайдете емальовані сковороди, форми для запікання і різні противні. Перші не дуже довговічні, адже їх дуже легко пережарити. Не кожен продукт вдається обсмажити до золотистої скоринки без наслідків. Найчастіше підгоряють шматочки м'яса або виробу в борошняний паніровці. Деякі господині в деках запікають м'ясо, картопля, пиріжки з фруктовими начинками. Будьте уважні: якщо сік або соус потрапить на емальований лист, то блискавично пригорить, тому на дно бажано покласти декілька шарів фольги або пергаменту.

Що не рекомендується готувати в емальованому посуді:

  • варити густі соусу, в рецептуру яких входить борошно, крохмаль, яйця, кисломолочні продукти;
  • кип'ятити молоко;
  • готувати киселі, омлети, супи-пюре, карамель, сиропи та інші страви густої консистенції;
  • тушкувати рагу, робити плов і в'язкі каші;
  • уварювати соуси і креми;
  • випікати кондитерські вироби і здобу, в особливості, якщо тісто рідкої консистенції;
  • збивати що-небудь за допомогою металевих віночків.

В такому посуді незручно варити пельмені, вареники і макарони: продукти можуть пристати до дна і розваритися. Її не варто використовувати в якості пароварки: в каструлю доведеться ставити металеву миску або друшляк, а вони можуть пошкодити склоемаль. Перед покупкою бажано оцінити всі переваги і недоліки, а корисні поради від бувалих користувачів допоможуть відшукати дійсно якісне начиння. 

Посуд з емальованим покриттям: що це таке?

Емальований посуд виготовляють з металу (вуглецевої або нержавіючої сталі, сплавів або з чавуну). Пам'ятайте, на якість основного матеріалу не особливо звертають увагу, адже за задумом виробників він не контактує з їжею. Сформований предмет побуту (сковороду, каструлю або кухоль) покривають емаллю (глянцевою або матовою) з обох сторін або тільки зовні. Далі обпалюють у спеціальних печах, розігрів їх до 850 Зпро.

Є два способи покриття заготовки. Зазвичай її занурюють спочатку у ґрунтову склоемаль темного кольору, а після висихання – в покривну. У підсумку шари виходять досить товстими і міцними. Вони чудово захищають метал від контактів з їжею і вважаються стійкими до незначних температурних перепадів. Єдиний мінус – при необережному використанні така «глазур» швидко тріскається і відколюється. До речі, на зовнішній частині посудини залишається кілька чорних крапок. Це сліди від власників, і за них запросто визначити метод покриття емаллю.

Зарубіжні виробники найчастіше використовують інший спосіб нанесення «глазурі»: заготівлю обприскують із спеціального пульверизатора. Досвідчені користувачі запевняють, що такий варіант зменшує термін придатності посуду. Покриття виходить занадто тонким, тому швидко стирається і може потріскатися вже на третій рік користування. До того ж не факт, що матеріал завдали рівномірно по всій поверхні і на всі дільниці. Хоча метод занурення предмета також не ідеальний: недобросовісні виробники використовують для маскування дефектів. Краще купувати у перевірених фірм і уважно оглядати посуд.

Емаль може наноситись тільки зовні, а всередині ємність обробляють антипригарним покриттям. Такі екземпляри недовговічні (3–5 років), а покриття можна подряпати навіть дерев'яними лопатками. Якщо ви знайшли дешевий посуд, скоріше за все у складі тефлону є перфтороктанова кислота або PFOA, яка може викликати серйозні захворювання. В принципі, краще довіряти перевіреним фірмам і уважно оглядати товар. Однак і якісний посуд не принесе радості, якщо неправильно підійти до придбання. 

Як підготуватися до купівлі емальованих виробів?

Щоб вибрати хороший емальований посуд, постарайтеся чітко відповісти на деякі питання.

Де застосовувати емальований посуд

  • Навіщо вам потрібен емальований посуд? Наприклад, для варіння супів або овочів, приготування салатів, зберігання молока і т. ін. Виходячи з цього, вам буде простіше підібрати тип і обсяг посуду (кухоль, каструлю, бідон, бак для засолювання овочів, відро для води, судочки з кришками для холодцю). Є оригінальні варіанти, призначені для приготування певних страв або продуктів. Наприклад, каструля для мідій вам неодмінно сподобається: в ній зручно готувати морепродукти, а в її глибокій кришці можна подавати, зберігати або підігрівати страви.
  • Де плануєте використовувати? На відкритому вогні, газовій або електричній плиті, в духовці. Нагадаємо, що в технічних характеристиках повинно бути зазначено, чи підходить каструля для конкретного кухонного обладнання, чи ні. Наприклад, для індукційних варильних панелей потрібно підбирати виріб з тришаровим дном і феромагнітним диском. Варто врахувати і діаметр конфорок: вони повинні збігатися з розміром дна посудини. Якщо нагрівальне коло менше каструлі, середина швидко прогріється, а стінки залишаться холодними. У результаті емаль трісне. Якщо у вас газова плита, краще придбати розсікачі вогню. Будьте готові до того, що на ємності може з'явитися некрасива кіптява.
  • Які звички (ваші і домочадців) можуть призвести до псування каструлі? Припустимо, чоловік постійно заважає страви металевою лопаткою, а свекруха стукає ложкою по краю посудини. Ви часто смажите овочі або м'ясо, а після додаєте холодну воду, щоб протушкувати. Знайоме? Тоді постарайтеся заздалегідь позбутися таких звичок і навчити рідних новими правилами.

Визначитеся, скільки ви готові витратити на посуд. Не беріть найдешевші варіанти. Хороша річ завжди коштує дорого, та можна знайти гідні екземпляри і в середньому сегменті. Висока ціна також не говорить про бездоганні якості виробів. Виходячи з опитувань користувачів, зверніть увагу на японську фірму Ejiry, австрійську Riess, чеську Belis, німецьку Schwerter-email, турецьку Lava. 

Як вибрати емальовані вироби?

Аби посуд прослужив довго і був зручним у використанні, зверніть увагу на її конструкцію і якість емалі.

  • Огляньте внутрішню і зовнішню поверхню. Емальоване покриття повинне бути гладким, без потовщень, горбів і нерівностей. Відколи й міліметрові подряпини неприпустимі! Масляні та іржаві плями свідчать про порушення технології покриття або випалу. Такий посуд небезпечний для користування.
  • Оцініть вагу. Чим важчий предмет, тим він якісніший. Оптимальна товщина стінок 4–5 мм Дно до 5–6 мм прирівнюється до чавунного і запобігає пригорання їжі. Буде добре, якщо ви знайдете посуд з товстим шаром емалі (0,45 мм), а не 0,3 мм. Чому краще вибрати важкий посуд? Тонкі емальовані вироби погано проводять тепло, а це впливає на якість страв і скорочує термін експлуатації товару. Однак виробники усунули ці неприємності – вони створили товстостінний посуд з подвійним і потрійним дном.
  • Придивіться до ручок. Вони можуть бути сталевими або емальованими, а також прикрученими до ємності або привареними. Перші фактично не нагріваються, але кріплення можуть розхитатися, а другі – дуже швидко розпалюються, тому потрібно користуватися прихватками. Деякі господині хапають каструлю подолом фартуха. Щоб не зіпсувати кухонне начиння розплавленою синтетикою, прочитайте опубліковану раніше статтю в FatLine про особливості вибору фартухів. До речі, в деяких моделях ручки розташовані не по центру або зверху, а знизу. Важливо: вони повинні бути зручними, тому перед покупкою потримати товар в руках.

Зверніть увагу на металевий ободок. Він захищає край каструлі від ударів кришки і запобігає появі відколів. Проте недобросовісні виробники за допомогою цієї деталі приховують дефекти. Якщо під час використання з-під обідка випливає іржава рідина або з'явилася корозія, товар краще повернути назад в магазин або ж звернутися до виробника. Зазвичай його представників не складно знайти в Україні. 

Емальований посуд – родзинка вашої кухні

Красивий посуд – щось більше, ніж звичайне кухонне начиння. Це вигідно доповнює інтер'єр, і навіть може щодня піднімати настрій всім домочадцям. А як приємно готувати в барвистому сотейнику! Монотонна і щоденна робота біля плити перетвориться в приємне проведення часу, а страви, приготовані з настроєм, завжди виходять смачними.

Як вибрати емальований посуд

Вибираючи виріб з емаллю, зверніть увагу на ці корисні поради:

  • посуд у чорній «глазурі» краще поглинає тепло, ніж у білій, а для приготування насичених і пряних страв це дуже важливо;
  • щоб купити безпечну ємність, подивіться, якого кольору вона зсередини. В покриття часто додають барвники з шкідливими речовинами. Ось чому не варто брати каструлю коричневого, червоного, жовтого або оранжевого кольору. Віддайте перевагу кремовим, білим, сіро-блакитним, чорним і синім предметам;
  • принт повинен бути яскравим і з чіткими контурами. До речі, якщо вам хочеться вибрати таке, але ніяк не можете знайти щось підходяще, загляньте в каталог інтернет-магазину FatLine – тут знайдеться чимало оригінальних товарів;
  • внутрішню частину посуду деякі виробники також прикрашають малюнками. Як би вам не подобалися такі миски з чашками, залиште їх на прилавку. В крайньому випадку, вибирайте ті вироби, в яких зображення розташоване вгорі, і не буде контактувати з продуктами або губами.

Підбираючи на плиту посуд за кольором і декором, подумайте, чим ви бажаєте акцентувати увагу. Плануєте ставити на стіл? Вибирайте товар в тон столових предметів або контрастний. Наприклад, цікаво виглядає синій емальований посуд на тлі червоних тарілок. Хочеться щось з принтом? Придивіться до рисунків фруктів, овочів і квітів. Важливо, щоб картинка виглядала максимально апетитно. Бажано підібрати та інші аксесуари з аналогічним зображенням: рушники, кухонний фартух – для подачі, серветки тощо, тоді ваша кухня вийде дуже ефектною і гармонійною.

Якщо емальовані вироби будуть стояти на відкритих полицях, тоді колір і малюнок потрібно підбирати під інтер'єр кухні. Для середземноморського стилю бажано взяти предмети з білими і синіми квітковими аплікаціями. Для провансу підійдуть бежеві, світло-зелені, блідо-рожеві, бузкові відтінки. Принт повинен бути рослинно-квіткової тематики. Якщо у вас кухня в стилі кантрі, то краще зробити акцент на оригінальність дизайну і форм, наприклад, відшукати чайник з тонкою металевою ручкою і дерев'яним держаком (як у бідонах). Звичайна емальований посуд може не вписатися в загальну стилістику.

Враховуючи ці корисні поради, вам буде простіше вибрати хороший посуд для приготування смачних страв. 

FatLine – ексклюзивні вироби для вашої кухні

Хочеться, щоб ваш «кулінарний оазис» вийшов більш цікавим і оригінальним? Зверніть увагу на емальовані кружки, об'ємом 300 мл, які пропонує інтернет-магазин FatLine. На білій основі з чорною окантовкою можна надрукувати будь-який принт. З допомогою спеціального Конструктора запросто перенести малюнок на макет вибраного товару, доповнити його кліпартом або написом, і оформити замовлення з доставкою по Україні.

Якщо ви вирішили створити затишну атмосферу, варто придивитися і до іншої продукції FatLine: кухонних рушників, фартухів, декоративних подушок, еко-сумок для продуктів, керамічних кухлів і т. п. Та це не всі вироби, які ви зможете прикрасити придуманим зображенням. Зверніть увагу на головні убори, рюкзаки, а також жіночий, чоловічий і дитячий текстиль. Важливо, що такі речі ви не зустрінете в звичайних магазинах, адже принт буде особливим – створеним вашими руками!